C’po ndodh ne Gjermani? Ja shifra e frikshme ne 24 oret e fundit: Vjen paralajmerimi i Merkel

Ne 24 oret e fundit 933 raste të reja të infektuar me koronavirus jane ne Gjermani dhe kjo nuk eshte gje e mire pasi Gjermania hapi vendin.

Sipas Institutit Robert Koch, agjencia kombëtare për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve, kjo është një rritje teper e madhe e infektimeve krahasuar me një ditë më parë ku ishin vetëm 357 raste të reja.

Numri total i të infetkuarve në Gjermani ka shkuar në 170 508 raste por deri tani situata eshte normale dhe nuk ka gje per tu shqetesuar.

Por duhet sa me shume kujdes qe ky numer te mos hapet me shume.

Njerezit duhet te perdorin masken dhe dorezat qe te jene me te kujdeshem.

Shkalla e riprodhimit të koronavirusit në Gjermani ka qenë mbi 1 për tre ditët e fundit radhazi, tha instituti. Një normë prej 1 do të thotë që mesatarisht, çdo person i infektuar po infekton një person tjetër.

Kancelarja gjermane Angela Merkel ka paralajmëruar më parë se nëse numri – i njohur edhe si vlera R0 – rritet mbi 1, sistemi shëndetësor i vendit përfundimisht do të rëndohej. Instituti tha se është shumë herët për të treguar nëse virusi po rritet përsëri për shkak të paqartësive statistikore.

Rritja e (shkallës së riprodhimit) bën të domosdoshme që të vëzhgohen me kujdes zhvillimet në ditët në vijim,” shkroi instituti në të dhënat e tij të përditshme. Grupime të reja: Merkel paralajmëroi të hënën se ndërsa Gjermania po lehtëson kufizimet e bllokimit, mbetet “e rëndësishme për njerëzit që të mbajnë distancën sociale”, duke u bërë thirrje qytetarëve që ” t’u përmbahen urdhërimeve ”.