“Testi i uthullës”: Ushtria amerikane ka filluar të aplikojë një test të thjeshtë për të zbuluar infektimin

Nje prej shqetesimeve me te medha tashme per kete inferksion virusal eshte se mund te infektohesh nga njerezit qe nuk kane pasur asnje simptome por qe me shume gjasa e trasmetojne njesoj virusin.

Per t`i bere balle kesaj, ushtria amerikane qe eshte e vendosur ne Korene e Jugut ka filluar te aplikoje tek njerezit nje prove qe tregon per nje nga efektet me pak te dukshme te te Covid-19.

Kjo prove nuk ka te beje me matjen e temperatures, e as duke pyetur per historine e udhetimit, tegjendjen shendetesore apo te tjera si keto.

Personeli ushtarak i vendosur ne Daegu te Korese se Jugut po kryen shume thjesht “testin e uthulles”.

Keshtu ne hyrje te nje kompleksi, rojet e sigurise ndalojne cdo vizitor dhe i ofrojne atij nje cope pambuku te zhytur ne uthull sepse bazohen tek simptoma e quajtur ‘anosmia’.

Sic kane shpjeguar edhe per rrjetet sociale , “Simptoma kryesore per 30% te pacienteve me raste te buta eshte humbja e nuhatjes(anosmia) bazuar ne studimet e fundit dhe ka rezultuar se ka qene prezente te 66% e pacienteve me covid-19.

Mungesa e nuhatjes pra është një simptomë e themeluar kohët e fundit duke qenë se mjekët zbuluan shumë raste të njerëzve që kishin vetëm këtë simptomë pa pasur ndonjë simptomë tjetër.

Kujtohet se SARS CoV-2 kur hynte në hundë ne vend qe te sulmoje mukozen sic bejne viruset e tjera, sulmon nervin nuhates dhe bllokon molekulat perkatese per aromen.

Prandaj pesidenti Keshillit Profesional te ENT thote se ne fakt ekziston nje lidhje e dukshme midis humbjes se nuhatjes dhe virusit.