Hapja e kufijve në dy faza, ky është plani i Bashkimit Evropian

Prej me shume se dy muajsh kufijte e Be kane qene te mbyllura pre COVID-19 pervecse disa rasteve te rralla qe kane qarkulluar por Brukseli ende eshte i palekundur per te ndryshuar sepse ende situata eshte e ‘Paqendrueshme’.

Keshtu u eshte kerkuar vendeve anetare qe te zgjasin ndalimin e qarkullimit te pakten deri ne mes te qershorit, pasi heren e pare u zgjat deri ne Maj.

Gjithsesi kushdo qe do hyje ne vendet e BE do te duhet te karantinohet per 14 dite si kusht baze.

Të përjashtuar nga ky rregull janë qytetarët e BE dhe të huajt që kanë leje të përhershme qëndrimi në shtetet anëtare. Të përjashtuar janë gjithashtu personeli mjekësor dhe ekspertët e tjerë të nevojshëm për të luftuar pandeminë, të punësuarit në ndërmarrjet e transportit dhe punëtorët sezonalë.

Sipas komisioneres se BE Ylva Johansson, sapo situata ne Evrope te jene mire nga ana shendetesore, ajo premtoi nje hapje dyfazore ku nje fillim do hiqen gradualisht kufijte e brendshem e pastaj te mund te hiqen kufizimet ne kufijte e jashtem.