Ndërtimi i hekurudhës Tiranë-Durrës. Udhetimi do te zgjase 22 min, ja sa do te kushtoje..

Sot, situata vazhdon të jetë stanjative. Megjithatë, në trasetë ekzistuese të hekurudhës Tiranë-Durrës po shtrohen shinat për këtë linjë që pritet të përfshijë dhe aeroportin e Rinasit.

Ky është një investim që financohet 50 për qind nga Bashkimi Evropian, si një paketë e rëndësishme e një transporti efikas dhe eficient. Udhetimi do te zgjase 22 minuta.

Projekti vazhdon me Korridorin 8 dhe me hekurudhën nga Vora deri në Hanin e Hotit.

Linja Tiranë-Durrës do të ketë tetë stacione, ku 5 janë ekzistuese dhe tre të reja.

Një prej tyre në qendër të Tiranës, aty ku ishte më parë stacioni qendror i trenit. Itinerari vijon në Kamzë dhe vazhdon në nyjen e Sukthit për të arritur portin e ri të Durrësit në Porto Romano, si dhe qendrën e Durrësit tek projekti arab.

Linja hekurudhore që prek edhe aeroportin e vetëm të Tiranës, do të ketë trena elektrikë, por shpejtësia e tyre në pjesën më të madhe të rrugës do të jetë 50 deri në 80 km në orë.

Megjithatë janë vetëm 39 km dhe pritet që kohëzgjatja të jetë midis 23 deri 30 minuta nga Tirana deri në Durrës.

Projekti pritet të jetë gati në shtator të 2024. Ai kushton 70 milionë euro. Gjysmën i ka dhënë BE, kurse 35 milionët e tjerë, BERZH, me një kredi të butë me 1 për qind interes vjetor.