Lajm i fundit/Ja se kur do te hapet kufijt ne Evrope

Kufijtë e Bashkimit Europian do të mbeten të mbyllur deri në muajin shtator dhe një vendim i tillë, do të prekë si vendet europiane jo anëtare, ashtu dhe vende si ShBA e Kina, që konsiderohen tregjet më të mëdha të aviacionit civil.

Mirepo edhe pse mund te kete rikthim te fluturimev ne fund te vitit ne shfrytezim prej tyre mund te vihet vetem 80% e flotes.

Edhe ne skenarin me optimist te parashkuar nga BE, kufijte e jashtem sipas tyre nuk do te hapen deri ne shtator dhe ky vendim preke dhe vendet europiane ashtu edhe ato jashte bllokut.

Ne nje parashikim te bere per sektorin civil, thuhej se ata nuk do te ktheheshit dot n normalitet deri para vitit 2022 gje e cial do te shenonte nje renie te paprecedente globale deri 50%, ndaj edhe shume kompani ajrore kane kerkuar ndihme nga qeverite perkatese per perballjen me keto kosto.

Grupi parashikon humbje të konsiderueshme në periudhën prill – qershor, pasi 95% e flotës ajrore do të mbetet në tokë, ndërsa në tremujorin e tretë pritet të shfrytëzohet rreth 80% e kapacitetit të saj pasi udhëtimet do të rifillojnë gradualisht.

Edhe per pasagjeret pritet qe prej dates 1 Maj te hyje ne fuqi rregulli i venies se maskave e dorezave kudo ne aeroporte dhe avione si edhe pastrimi e dizifektimi periodik i tyre per te siguruar sigurine e pasagjereve.

Mirepo shqetësimi kryesor për industrinë e aviacionit civil mbetet bllokimi i vazhdueshëm i fluturimeve në Shtetet e Bashkuara sepse ato përbëjnë edhe tregun kryesor kudo për kompanitë europiane.