Ku dallon covidi nga gripi i vjeshtes.Ja simptomat qe duhet ti dini

Gripi dhe COVID-19 janë të dy sëmundje ngjitëse të frymëmarrjes, por ato shkaktohen nga viruse të ndryshme.
COVID-19 shkaktohet nga infeksioni me një koronavirus të ri (i quajtur SARS-CoV-2), dhe gripi shkaktohet nga infeksioni me viruset e gripit.

COVID-19 duket se përhapet më lehtë sesa gripi dhe shkakton sëmundje më serioze te disa njerëz.
Gjithashtu mund të duhet më shumë kohë para se njerëzit të shfaqin simptoma dhe njerëzit mund të jenë ngjitës për më gjatë. Më shumë informacion në lidhje me ndryshimet midis gripit dhe COVID-19 janë në dispozicion në seksione të ndryshme më poshtë.

Për shkak se disa nga simptomat e gripit dhe COVID-19 janë të ngjashme, mund të jetë e vështirë të bëhet dallimi midis tyre bazuar vetëm në simptomat, dhe testimi mund të jetë i nevojshëm për të ndihmuar në konfirmimin e një diagnoze.

Ndërsa mësohet më shumë çdo ditë për COVID-19 dhe virusin që e shkakton atë, ka ende shumë që nuk dihen. Kjo faqe krahason COVID-19 dhe gripin, duke pasur parasysh informacionin më të mirë të disponueshëm deri më tani.

Njerëzit me COVID-19 kanë pasur një gamë të gjerë simptomash të raportuara-duke filluar nga simptomat e lehta deri tek sëmundjet e rënda. Simptomat mund të shfaqen 2-14 ditë pas ekspozimit ndaj virusit. Çdokush mund të ketë simptoma të lehta deri në të rënda. Njerëzit me këto simptoma mund të kenë COVID-19:

Ethet ose të dridhurat

Kollë

Gulçim ose vështirësi në frymëmarrje

Lodhje

Dhimbje të muskujve ose të trupit

Dhimbje koke

Humbje e re e shijes ose erës

Dhimbje të fytit

Kongjestion ose rrjedhje hundësh

Nauze ose të vjella

Diarre

Kjo listë nuk përfshin të gjitha simptomat e mundshme. CDC do të vazhdojë të përditësojë këtë listë ndërsa mësojmë më shumë rreth COVID-19. Të rriturit e moshuar dhe njerëzit që kanë sëmundje të rënda themelore si sëmundjet e zemrës ose mushkërive ose diabeti duket se janë në rrezik më të lartë për zhvillimin e komplikimeve më serioze nga sëmundja COVID-19.

Marre nga www.cdc.gov/