Ja çfarë do të thotë kur syri juaj fillon e dridhet. Ja përgjigja!

Shumë prej nesh e dimë se çfarë është kur të dridhet qepalla; në fakt, ne të gjithë e kemi hasur këtë moment në jetën tonë. Dridhja e qepallës ndodh mjaft papritur – mund të jeni duke parë TV, duke lexuar, ose gatuar kur ndjeni një lëvizje të papritur te qepalla e syrit tuaj.

Ajo që ndjeni është një lëvizje e muskujve ose një kërcim nervor në zonën rreth syrit tuaj. Dridhjet e qepallave nuk janë kërcënuese për jetën, por mund të nxjerrin në pah disa çështje serioze shëndetësore. Gjithashtu, mund të jetë vërtet irrituese.

Shkenca e përkufizon dridhjen e syve si ‘një lëvizje, e pakontrollueshme ose si një rënie e qepallës, zakonisht në kapakun e sipërm’. Kjo dridhje e muskujve të syrit mund të prekë një ose të dy sytë dhe mund të zgjasë diku nga disa sekonda deri në disa minuta. Rrallë, dridhja e syrit mund të vazhdojë dhe ndërpritet për disa ditë para se të zhduket vetë.

Çfarë e shkakton dridhjen e syve?

Nuk ka përgjigje specifike për atë se çfarë shkakton dridhjen e syve. Zakonisht lidhet me stresin dhe lodhjen, por edhe me sasinë e tepruar të kafeinës, duhanit dhe alkoolit. Dridhja e syrit gjithashtu mund të shkaktohet nga sytë e thatë, tendosje e tepërt të syve, alergji ose acarim të syrit ose membranës së syrit. Shpesh ndodh pa ndonjë shkak të veçantë. Në përgjithësi, këto spazma në sy janë të padëmshme dhe pa dhimbje.

Nga ana tjetër, ka raste kur tronditja e syrit shkaktohet nga një lloj çrregullimi neurologjik, të tilla si blofarospazma (një tronditje ose trishtim jo i zakonshëm i qepallëve) ose skleroza laterale amyotrophic (ALS), më shumë e njohur si sëmundja e Lou Gehrig.

Blepharospasm, e cila është më tipike për gratë se sa meshkujt, normalisht zhvillohet në moshën e rritur deri në fund të jetës. Vetëm në SHBA, çdo vit ka rreth 2.000 raste të reja.

Edhe pse jo serioze, gjendja mund të përkeqësohet nëse nuk shërohet duke çuar në ndjeshmëri ndaj dritës, vizion të paqartë dhe spazma muskulore në të gjithë fytyrën. Në rastet më të këqija, spazma e syve mund tua mbyllë qepallat për disa orë.

Nëse përjetoni një nga këto simptopa kontaktoni me një okulist:

Nëse spazma e syve zgjat më shumë se një javë

Nëse spazmat mbyllin qepallën plotësisht

Nëse spazma ndikon në gjithë fytyrën tuaj

Nëse sytë e tu enjten dhe skuqen

Nëse qepalla juaj e sipërme fillon të ulet

Një vizitë e shpejtë te një mjek do të përjashtojë çdo mundësi të një çrregullimi neurologjik. Nëse ekziston rreziku i një, do t’ju referojë një neurolog ose specialist tjetër.