Të ik mendja e kokës/ Kështjella madhështore del në shitje për 1 euro

Autoriteti i Trashëgimisë Kombëtare të Skocisë njoftoi se një kështjellë historike 120-vjeçare në ishullin e largët të brendshëm të Hebrid është në shitje për 1 £.

Por, ka disa kushte të cilat duhen plotësuar për t’u bërë pronarë të kështjellës. Në një deklaratë, autoriteti tha: “Kështjella Kinloch është në shitje për vetëm 1 £, por me kushte të caktuara. Çdo pronar duhet të provojë aftësinë për të mirëmbajtur kështjellën sepse ajo ka nevojë për riparime me vlerë 20 milion £. Gjithashtu, duhet plan për të përmirësuar të ardhmen e ishullit.”

Kalaja e rrënuar Kinloch ndodhet në Isle Rùm në Skoci dhe aktualisht është në pronësi të NatureScot – organi publik për trashëgiminë kombëtare të kombit.

E ndërtuar nga një miliarder viktorian, rezidenca e shekullit të XIX ishte një vend i njohur për festa, kërcime, lojëra dhe peshkim. Të gjitha dhomat janë të mbushura postera, skulptura, vepra arti dhe një piano të madhe Steinway. Ekziston edhe një sallë vallëzimi me dysheme dhe mure prej ari.

Pallati ende strehon instrumentin e fundit muzikor të vjetër, të cilit i duhen 50,000 paund për tu restauruar.

NatureScot tani po kërkon një person, kompani ose fondacion për të blerë pronën mbresëlënëse. Çdo pronar shpresëdhënës do të duhet të dëshmojë se ka burimet për të ruajtur historinë. Një zëdhënës tha: “Prioriteti ynë është të mbrojmë dhe ruajmë natyrën në Skoci, prandaj, ne punojmë për të gjetur një pronar që do ta ruajë atë,” shkruan metro.uk.