OKB: Shqipëria ka rritjen e dytë më të madhe turistike në 2018

Viti aktual do të mbyllet me një rekord pozitiv për Shqipërinë. Të dhënat e Organizatës së Turizmit të Kombeve të Bashkuara (UNWTO) treguan se Shqipëria është vendi i dytë në Evropë me turizmin me rritje më të shpejtë këtë vit. Turqia është në vendin e parë. Kështu, pavarësisht nga fundi i verës dhe shirat që zënë një pjesë të madhe të sezonit, turizmi në vendin tonë vlerësohet të jetë rritur me 19.8% në tremujorin e tretë të vitit.

Ndërkohë, numri i vizitorëve në Turqi vlerësohet të jetë rritur me 22.4% gjatë të njëjtës periudhë kohore. Statistikat zyrtare të Institutit të Statistikave flasin për një “bum” turistësh në vendin tonë këtë vit, sidomos gjatë muajve të verës, por edhe në vjeshtën e vjeshtës. Kështu, Shtatori shënon një rritje prej 45% të turistëve të huaj. Rritja e rëndësishme regjistron vizitorë nga Italia, Polonia apo Gjermania.

Shqipëria është bërë një nga destinacionet më interesante të Evropës, me një numër të madh të mediave të huaja që specializohen në turizëm, të cilat i kanë kushtuar vëmendje të veçantë vendit tonë. Disa prej tyre, të tilla si “Lonely Planet” ose agjencitë si “prenotim” ose “airbnb” kanë përfshirë Shqipërinë në listën e 10 destinacioneve të mëdha globale për 2019. Të gjitha këto sinjalizojnë se performanca e mirë këtë vit do të vazhdojë edhe gjatë vitit 2019 , pse jo, për të thyer rekorde të reja.