Monedha të rralla euro që vlejn deri në 2,000 euro: ja cilat janë ato dhe si ti njihni

Nga rreth pesëmbëdhjetë euro deri në mbi 2000. Një nga monedhat prej dy eurosh që kemi në xhepat tanë mund të ketë vlerë aq të madhe. Ndër monedhat që qarkullojnë në Evropë ka disa prerje në numër të kufizuar. Ata janë më prestigjiozët, të lidhur me ngjarje të veçanta. Webfaqja Flooxer Now që ka konsultuar disa ekspertë mbi këtë temë për të identifikuar monedhat përkujtimore prej dy eurosh aktualisht më të çmuara në Kontinentin e Vjetër liston disa prej tyre transmeton shqiptari.net.

Nëse është e vërtetë, në fakt, se shenjat prej dy eurosh kanë të njëjtën peshë dhe formë në të gjitha vendet e Bashkimit Evropian, është gjithashtu e vërtetë se në njërën nga të dy anët ka një dizajn ose reliev unik, i cili bën ndryshimi për miliona koleksionistë dhe për ekspertët. Kjo do të thotë se rreth 184 variante të referueshme për monedhat euro kalojnë nëpër Evropë, të cilave duhet t’u shtohen pjesët unike përkujtimore.

Por ja cilat jane disa prej tyre:

Monedha që San Marino kishte prerë në 2004 pasi u bashkua me euron vlen midis 130 dhe 200 euro. 100,000 monedhat e prera nga Shteti i Vatikanit në 2005 për të festuar Ditën Botërore të Rinisë mund të kenë një vlerë prej më shumë se 300 euro secila. Malta në 2011 përgatiti një monedhë 2 euro për të festuar zgjedhjet: vlen midis 15 dhe 25 euro.

Në vitin 2009 Spanja preu 100 mijë monedha me një gabim në hartimin e yjeve evropianë: secila vlen rreth 20 euro. Sllovenia në 2007 festoi 50 vjetorin e Traktateve të Romës me 40 mijë monedha 2 euro të prera për këtë rast: secila me vlerë deri në 50 euro. Ka vetëm 2000 kopje të monedhës 2 euro të prera nga principata e Monakos në 2007 në nder të Grace Kelly: vlera e secilës pjesë të vetme është midis 2000 dhe 2500 euro./shqiptari.net/