Lajme të zeza vazhdojnë vijnë nga Gjermania/ 120 persona kanë humbur jetën deri tani

Të paktën 120 njerëz kanë humbur jetën dhe qindra të tjerë vazhdojnë ende të zhdukur disa nga përmbytjet më të mëdha në dekada që kanë përfshirë Europën Perëndimore.

Reshjet rekord të reshjeve bënë që lumenjtë të shpërthenin brigjet e tyre, duke shkat ërruar rajonin. Në Gjermani, ku numri i të humburve tani është mbi 100, Kancelarja Angela Merkel bëri thirrje për një betejë të vendosur kundër ndryshimit të klimës.

Media belge po raporton 22 vhmubje jete atje. Hollanda, Luksemburgu dhe Zvicra janë pr ekur gjithashtu.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar në mënyrë të përsëritur se ndryshimi i klimës i shkaktuar nga njeriu do të sillte impulse të reshjeve eks trem e të tilla si ky.

Në rrethin perëndimor gjerman të Ahrweiler, deri në 1,300 njerëz nuk llogariten, thonë autoritetet. Një zëdhënëse e qeverisë lokale tha se rrjetet celulare ishin vënë jashtë veprimit, duke e bërë të pamundur kontaktimin me shumë njerëz.

Fshati Schuld ishte shkatërruar pothuajse tërësisht. Në qytetin Erfstadt-Blessem, afër Këlnit, ujërat e përmbytjes shkaktuan shembjen e një vargu shtëpish. Autoritetet lokale thanë se po merrnin thirrje emergjente nga njerëzit e bllokuar nga uji i përmbytjes, por shpëtimi në shumë raste nuk ishte i mundur.

Në qytetin e Sinzig, 12 nga 35 banorët në një shtëpi kujdesi për njerëzit me aftësi të kufizuara humben jeten pasi ujërat e përmbytjes përfshinë ndërtesën ndërsa ata flinin.