Do të mbyllet sërish Greqia në shtator? Kryeministri Mitsotakis përgjigjet prerë dhe urgjent

Kryeministri i Greqisë, Kyriakos Mitsotakis në një konferencë shtypi që ka mbajtur ditën e sotme, i është përgjigjur interesimit të gazetarëve sa i përket rritjes së rasteve dhe indeksit të pozitivitetit, sa shanse ka që Greqia të bllokohet sërish në shtator, çfarë do të thotë kjo për ekonominë nëse ndodh, por edhe nëse ai është i shqetësuar për faktin se vaksinimet kanë ngecur.

“Natyrisht që jam i shqetësuar për vaks inimet. Ka një shpjegim se gjatë verës njerëzit mungojnë dhe për këtë arsye planifikimi i tyre është më i vështirë, por është e sigurt që ne duhet të kthehemi në mënyrë dinamike dhe të rrisim normat e vaksinimit në vend. Kjo është një përpjekje kolektive që shpresoj dhe uroj që të gjithë ta bëjmë së bashku.

Përtej kësaj, unë kam thënë se ne nuk do të shkojmë në një bllokim të ri. Është gjithashtu e gabuar që çdo masë kufizuese e lehtë që hyn në zonat që klasifikohen në kategorinë 4, të tilla si dy njësi rajonale të Kretës dhe Zakynthos. Nuk është bllokim.

Unë do ta them përsëri: Të vaksinuarit nuk do të paguajnë ato pak të pavaksinuar. Ekonomia do të funksionojë, shoqëria do të mbetet e hapur dhe përgjigja për problemin e mutacionit Delta nuk është bllokimi, është vaksinimi dhe mbrojtja bazë dhe sensi i shëndoshë”, tha Mitsotakis.

Mitsotakis dha një shembull duke treguar se kur kthehen nga pushimet është e arsyeshme veçanërisht fëmijët e vegjël, të bëjnë analiza dhe për një javë të mos vijnë në kontakt me prindërit, gjyshërit, veçanërisht nëse ata nuk janë të vaksinuar.

Kryeministri grek gjithashtu theksoi se punonjësit e vaksinuar në sektorin publik dhe privat do të jenë në gjendje të vijnë në punë pas testeve laboratorike, kostoja e të cilave do të përballohet nga ata. Tashmë është njoftuar për mësuesit e pavaksinuar se ata do të duhet t’i nënshtrohen dy testeve laboratorike në javë me shpenzimet e tyre.