52 vjecarja nene e dy femijeve shërohet nga kanceri i gjirit në fazën 4

Në të gjithë globin, kanceri i gjirit është kanceri më i zakonshëm tek gratë dhe renditet në vendin e pestë më vdekjeprurës.

Në Shtetet e Bashkuara, rreth 155,000 gra (dhe burra) jetojnë me kancer metastatik të gjirit, i njohur gjithashtu si kanceri i gjirit në fazën 4.

Ky lloj kanceri do të thotë që kanceri ka metastazuar ose përhapur në zona të tjera të trupit.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, shkalla e mbijetesës 5-vjeçare për kancerin e gjirit të fazës 4 është 22%. Rreth 20-30% e grave me kancer të gjirit në fazën 0 ose 1 – fazat më të hershme të kancerit – vazhdojnë të zhvillojnë kancer metastatik të gjirit.

Edhe pse i trajtueshëm, kanceri nuk mund të kurohet – domethënë deri vonë, kur për herë të parë në histori, një grua që luftonte me kancerin e gjirit në fazë të avancuar konsiderohej e “shëruar” nga një terapi e re eksperimentale.

Triumfi mbi kancerin
Kur Judy Perkins, një inxhiniere dhe nënë e dy fëmijëve, u diagnostikua dhe u trajtua për kancer gjiri në vitin 2003, ajo mendoi se e kishte mposhtur betejën e saj me sëmundjen. “Mendova se kisha mbaruar me të,” tha ajo. Megjithatë, rreth 10 vjet më vonë, ajo ndjeu një gungë të re dhe këtë herë, mjekët e informuan se kanceri ishte përhapur tashmë në gjoks. “Unë u bëra një pacient me kancer metastatik. Ishte e vështirë”, tha ajo.

52-vjeçares Perkins iu dhanë tre muaj jetë pasi iu nënshtrua mastektomisë , terapisë hormonale dhe disa seancave të kimioterapisë që nuk arritën të parandalonin përhapjen e kancerit në zona të tjera të trupit të saj. Disa nga tumoret e saj madje u zhvilluan në madhësinë e topave të tenisit. “Gjendja ime u përkeqësua shumë nga fundi, dhe kisha një tumor që shtypte një nerv, që do të thoshte se kaloja kohën time duke u përpjekur të mos lëvizja fare për të shmangur dhimbjen që më godiste krahun,” tha Perkins. Ajo kishte hequr dorë nga lufta, duke e ditur se shanset ishin kundër saj.

Prova klinike që do të ndryshonte jetën e saj
Ishte atëherë që Perkins vendosi të regjistrohej në një provë për kancerin në Institutin Kombëtar të Kancerit të SHBA-së, të udhëhequr nga Dr. Steven A. Rosenberg, studiues dhe kirurg i kancerit. Testi bëri thirrje për t’iu nënshtruar një lloji eksperimental të imunoterapisë – një formë e ndryshuar e transferimit të qelizave adoptuese – e cila ishte krijuar për të ndihmuar në luftimin e disa prej kancereve më të zakonshme, duke përfshirë kancerin e gjirit.

Terapia përfshinte heqjen e një prej tumoreve nga trupi i Perkins dhe studimin e ADN-së së tij për të gjetur mutacione specifike për kancerin. Mutacionet ishin çelësi për të përcaktuar me saktësi ndërprerjen në gjenet e Perkins që prodhonin një gamë të gjerë proteinash anormale në tumoret e saj.

Ndaj kurre mos u dorezoni shprhet 52 vjecarja.