Metoda më e mirë që heq ‘gurët’ nga bajamet pa kirurgji

0
66

Shpesh herë, kur vëmë re se kemi disa pika të bardha në bajame, ndjejmë sikur na ka mbërthyer diçka në fyt. Këto pika janë të njohura si gurët e bajameve dhe shumë njerëz që i kanë, nuk e janë të vetëdijshëm për këtë fakt.

Pse krijohen?

Ata zhvillohen kur bakteret, qelizat e vdekura të lëkurës dhe grimcat e mbetura të ushqimit fillojnë të depozitohen në bajame. Ato mund të jenë të bardha ose të verdha dhe vijnë si të buta. Mund të shkaktojnë acarim të fytit, aromë të keqe, vështirësi në gëlltitje të ushqimit dhe probleme me frymëmarrjen.

Kush është më i prirur të preket?

Nëse vuani nga inflamacioni kronik i bajameve dhe ato janë shumë të mëdha, rreziku i shfaqjes së këtyre është shumë më i lartë. Trajtimi standart është heqja e tyre me kirurgji. Për më tepër, kur eliminoni bajamet, ju në fakt hiqni një pjesë të imunitetit që është e nevojshme për të parandaluar bakteret dhe viruset që të hyjnë në trup.

Përveç kirurgjisë, ka metoda të tjera më pak të dhimbshme të heqjes së këtyre gurëve. Ja njëra prej tyre që është shumë efektive:

Metoda me shiringë dentare.

Për të hequr këto flluska të qelbëzuara nga bajamet, mjafton një shiringë dentare e mbushur në pjesë të barabarta me ujë të ngrohtë dhe 3% peroksid hidrogjeni (e gjeni në farmaci). Vendoseni në çdo pikë, duke hedhur pak nga përzierja. Ajo do t?ju ndihmojë të hiqni edhe gurët që janë më të thellë në bajame dhe nuk janë të dukshëm. Peroksidi i hidrogjenit do të lehtësojë heqjen e gurëve pasi krijon një mjedis ku bakteret nuk mund të lulëzojnë.

Peroksid hidrogjeni në infeksionet e fytit

Peroksid hidrogjeni është një solucion ujor që nuk është toksik dhe rrallë shkakton reaksione alergjike. Ajo ka veti të mjaftueshme dezinfektuese dhe shpesh përdoret për pastrimin dhe dezinfektimin e plagëve komplekse, grykës, etj. Kur përdoret për shpëlarjen e fytit, peroksid hidrogjeni mund të dezinfektohet në mënyrë efektive dhe të heqë grumbujt e mukusit, veshja bakteriale nga sipërfaqja e fytit, bajamet dhe gjuha. Kështu, ajo ndihmon në reduktimin e ashpërsisë së dehjes së trupit, ndihmon në përmirësimin e shëndetit të përgjithshëm.

Si të gargarë me peroksid hidrogjeni?

Kur shpëlash fytin (gojën) me peroksid hidrogjeni, duhet të vëzhgoni në mënyrë strikte përmasat. Kjo është për shkak të faktit se përdorimi i një zgjidhjeje tepër të koncentruar mund të çojë në acarim dhe madje djegie kimike të mukozës, dhe një zgjidhje shumë e dobët nuk do të japë efektin e dëshiruar. Prandaj, duhet të konsideroni me kujdes dozimin e produktit.

Gjithashtu duhet të mbahet mend se është e pamundur të gëlltitet një zgjidhje e peroksidit të hidrogjenit, sepse ajo ka një aktivitet mjaft të fortë oksidativ. Megjithëse disa shërues tradicionalë rekomandojnë përdorimin e peroksidit në përqëndrime të caktuara, megjithatë efektiviteti i një trajtimi të tillë diskutohet dhe nuk vërtetohet.

Për të përgatitur një zgjidhje të shpëlarjes, duhet të holloni një lugë gjelle peroksid hidrogjeni (3%) në 200 ml ujë të ngrohtë. Gjithashtu për këtë qëllim, ju mund të përdorni tableta hydropyre – një tabletë (1,5 g) është tretur në 200 ml ujë. Zgjidhja që rezulton përdoret për shpëlarje në mënyrë standarde. Është e dëshirueshme që ta mbani ilaçin në gojën tuaj sa më gjatë që të jetë e mundur.
hidrogjen peroksid shpëlarje