Flasin ekspertet.Sa herë në javë duhet të bëjë mardheni një çift? Kjo eshte mosha me e rrezikshme

0
16331

Pavarësisht statusit të marrëdhënies suaj, seksi mbetet një temë e ndërlikuar dhe shpesh prekëse.

Për çiftet që jetojnë së bashku, çiftet e martuara dhe të moshuarit në përgjithësi, rënia në sasinë e seksit që ata bëjnë është edhe më tronditëse, sipas një studimi të vitit 2019 me të rriturit dhe adoleshentët britanikë.

Por sa shumë seks duhet të bëjnë çiftet? Hulumtimet kanë treguar se çiftet që bëjnë seks të paktën një herë në javë janë më të lumtur se sa ata që bëjnë më pak.

Megjithatë, ky numër nuk vlen për të gjithë. Dhe, në fund të fundit, ekspertët thonë se sa seks duhet të bëjë një çift varet nga vetë çifti.

Sa seks duhet të bëjë një çift?

Një herë në javë është një bazë e zakonshme, thonë ekspertët. Kjo statistikë varet pak nga mosha: 40- dhe 50-vjeçarët priren të bien rreth asaj bazë, ndërsa 20-30-vjeçarët priren të jenë mesatarisht rreth dy herë në javë.

Megjithatë, Dr.Peter Kanaris, një psikolog klinik dhe terapist seksual me bazë në Smithtown, Nju Jork, paralajmëron se çiftet nuk duhet të mbështeten në mesataren si një metrikë për jetën e tyre seksuale. Ai ka parë çifte në çdo pjesë të spektrit seksual, nga ata që kanë pak ose aspak seks e deri tek çiftet që bëjnë seks 12 deri në 14 herë në javë.

Dr.Linda De Villers, një terapiste seksi dhe një profesoreshë ndihmëse e psikologjisë dhe edukimit në Pepperdine, është dakord.

“Ka një sasi të caktuar motivimi për t’u ndjerë normal, çfarëdo që të thotë kjo”, tha ajo për USA TODAY. “Duhet të jeni seksual aq shpesh sa ju dhe partneri juaj të ndiheni mirë. Nëse mund të thoni se ishte e kënaqshme dhe përmbushëse, kjo është sa shpesh duhet të jeni seksual”.

A duhet të planifikohet seksi?

Pavarësisht idesë mbizotëruese se seksi është spontan dhe nxitet nga dëshira e papritur, seksi duhet planifikuar, thotë De Villers.

“Nëse njerëzit kanë fëmijë ose angazhime, është me të vërtetë e dobishme të bëjnë seks të planifikuar”, tha ajo. “Nëse nuk keni seks të planifikuar, ka shumë më tepër gjasa të mos bëni seks”.

Dhe përveç kësaj, tregon ajo, shumica e seksit është planifikuar gjithsesi. Për shembull, thotë ajo, përpara se të dilni në një takim, ju i bëni të gjitha ndalesat për ta bërë veten të paraqitshëm për një partner të mundshëm.