Flasin ekspertet/Nëntë simptomat te reja që shfaqen gjatë infeksionit me variantin delta të koronavirusit

Varianti delta i koronavirusit, i cili aktualisht është dominues në vendin tonë dhe në shumicën e botës, ndryshon nga variantet e mëparshme në atë që është “më i rrezikshëm dhe shumë infektiv”, më shumë se dy herë se variantet e mëparshme të virusit, paralajmëron Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e sëmundjeve të Shteteve të Bashkuara. Përveç kësaj, sipas ekspertëve vendas, varianti delta te individët e pavaksinuar mendohet se shkakton formë më të rëndë të sëmundjes COVID-19 sesa llojet e mëparshme, shkruan Panacea.

Këto nëntë simptoma mund të tregojnë se varianti delta është shkaku i sëmundjes.
Simptoma të ngjashme me ato të ftohjes së zakonshme
Simptomat e COVID-19 përfshijnë hundën e zënë dhe rrjedhjen e hundës, si dhe dhimbjen e fytit. Disa studime, si dhe hulumtime në prova të pabazuara nga praktika, sugjerojnë që simptomat e lidhura me hundën dhe fytin janë më të zakonshme tek varianti delta sesa tek variantet tjera. Prof. Tim Spector, i cili drejtoi studimin britanik Zoe Covid Symptom, tha se delta tek të rinjtë “mund të jetë më shumë si një ftohje e keqe”. Prandaj është e rëndësishme të monitorohen të gjitha simptomat dhe të testohen në rast dyshimi për COVID-19.

Temperatura e lartë ose ethet
Temperatura e lartë e trupit është shumë e zakonshme te Covid, por mund të keni COVID-19 pa ethe. Shumica e mjekëve nuk shqetësohen përderisa temperatura është nën 38 gradë, por nëse e tejkalon atë kufi konsiderohet e rëndësishme. Ethet nuk janë të këqija, thotë Dr. Anthony Fauci, drejtor i Institutit Kombëtar të Alergjive dhe Sëmundjeve Infektive, është shenjë se përgjigja juaj imune po funksionon. Por, sigurisht është simptomë e mundshme e COVID-19.

Mund të kolliteni
Kollitja tek COVID-19 është zakonisht e thatë (joproduktive), përveç nëse keni sëmundje kryesore të mushkërive që ju shkakton kollë të lagësht ose mukoze, thuhet në studimin Zoe. Por nëse keni COVID-19 dhe filloni të kollitni sekrecione të verdha ose jeshile, mund të jetë shenjë e një infeksioni bakterial shtesë të mushkërive që duhet të trajtohet.

Vështirësi me frymëmarrjen dhe gulçim
Vështirësitë me frymëmarrjen janë simptomë serioze që nuk duhet të injorohen. Sipas CDC, vëmendja e menjëhershme mjekësore duhet kërkuar për simptomat e mëposhtme pa u vonuar:

* gulçim

* dhimbje ose presion në gjoks që nuk largohet

* konfuzion

* personi nuk mund të qëndrojë zgjuar ose nuk mund të zgjohet

* lëkurë e zbehtë, gri ose blu, buzët ose majat e gishtave, në varësi të tonit të lëkurës.

Lodhje që nuk largohet
Lodhja e vazhdueshme është simptomë e zakonshme e COVID-19. Sipas një studimi të ri të botuar në The Lancet, një lodhje e tillë mund të zgjasë më shumë se një vit. Më shumë se gjysma e pjesëmarrësve në këtë studim kishin të paktën një simptomë që nuk u zhduk pas infektimit pas të paktën një viti ekspozimi ndaj COVID-19. Është vlerësuar se rreth 30 përqind e njerëzve vuajnë nga lodhja e vazhdueshme pas COVID-19, ndërsa autorët e studimit raportuan se të prekurit vuanin nga lodhja ose dobësia e muskujve, probleme gjatë lëvizjes, dhimbje dhe shqetësim, si dhe ankthi dhe depresioni, së bashku me të tjerët probleme dobësuese.

Dhimbje të muskujve dhe trupit
Dr. Fauci paralajmëroi se COVID i gjatë mund të shkaktojë mialgji – dhimbje në muskuj dhe trup – e cila mund të shkaktohet nga infeksioni fillestar. Mund të ndihet, për shembull, jo vetëm si dhimbje në qafë, por edhe aq intensive dhe e frikshme sa sulmi në zemër. Në çdo rast, dhimbja është e pazakontë dhe nëse shfaqet, COVID-19 mund të dyshohet me të drejtë.

Dhimbje koke
Kur u shfaq COVID-19 simptomat e para që u vun re ishin kollë e thatë dhe gulçim. Ndërsa ekspertët mësojnë për sëmundjen e re, lista vazhdon dhe vazhdon, por tani përfshin edhe dhimbje koke të forta që një pacient i përshkroi si “presion i fortë në kokë, me një shtypje të pazakontë në të gjithë trupin”.

Humbja e sapo shfaqur e shijes dhe nuhatjes
Një nga simptomat e para të identifikuara kryesore të COVID-19 është humbja e shijes dhe / ose nuhatjes. Sipas përvojës, te pacientët me variantin delta, kjo simptomë është disi më e rrallë se më parë, por ende mund të shfaqet dhe është shenjë e qartë e COVID-19.

Probleme me tretjen
Nauze, të vjella dhe diarre janë simptoma për të cilat duhet të keni kujdes, paralajmëron CDC. COVID-19 fillimisht u quajt sëmundje e frymëmarrjes, por është treguar se ndërhyn në funksionimin e të gjitha sistemeve të organeve, përfshirë traktin gastrointestinal.

Lista e simptomave nuk përfshin të gjitha simptomat e mundshme, por do të azhurnohet vazhdimisht në përputhje me njohuritë e reja, thonë nga CDC, duke paralajmëruar se “njerëzit e moshuar dhe ata me gjendje të rënda mjekësore, të tilla si diabeti ose sëmundjet e zemrës dhe mushkërive, janë gjithnjë e më të rrezikuar ndaj zhvillimit të komplikimeve më serioze të COVID-19.