Covid-19 në Shqipëri/ Flet mjeku i njohur: Vaksinat nuk mjaftojnë, ja masa që duhet aplikuar shpejt

Eksperti i shëndetit publik, Erion Dasho, përmes një postimi në rrjetet sociale, shprehet lidhur me mbrojtjen nga vaksinimi, por edhe me masat e tjera që duhet të aplikohen lidhur me pandeminë Covid-19.

Dasho thekson se vaksinat mund të mbrojnë nga format e rënda të virusit, por ato nuk parandalojnë infektimin dhe as përhapjen e Covid-19.

“Nuk duhet harruar se javët e fundit nxorrën në pah dy probleme jo të vogla. Së pari, jo të gjithë personat e vaksinuar (qoftë edhe me vaksinat cilësore) përfitojnë mbrojtje. Së dyti, përvoj izraelite tregoi se shkalla e mbrojtjes që ofron vaksina ulet me kalimin e kohës, një rënie që sot vlerësohet 6% në muaj.

Këto dy probleme vendosin në pikëpyetje faktin nëse vaksina mund të përdoret me efektivitet si masë e vetme për të parandaluar përjapjen e virusit dhe përgjigjja deri tani është.