5 shenjat e para te kancerit te pankreasit qe duhet te shkoni urgjent tek mjeku

0
1775

Çdo vit, rreth 8,800 njerëz diagnostikohen me kancer pankreasit në Mbreterin e Bashkuar – një në çdo orë.

Është vrasësi i pestë më i madh i kancerit në vend, përgjegjës për 5.2 për qind të vdekjeve nga kanceri.

Keto jane 5 shenjat qe duhet te shkoni urgjent tek mjeku.

1. Humbje e oreksit
“Humbja e oreksit është e zakonshme në fazat e hershme,” shpjegoi Dr Jiri.

Kjo mund të ndodhë për shkak të presionit nga një kist pankreatik ose tumor në stomak që shkakton një bllokim në traktin tretës.

2. Humbje peshe e pashpjegueshme
Eksperti tha se humbja e peshës është gjithashtu e zakonshme gjatë fazave të hershme.

Kjo tenton të jetë një simptomë normale e shumë llojeve të kancerit pasi sëmundja konsumon energjinë e trupit.

3. Temperatura e lartë
Përjetimi i temperaturës është një simptomë e rrallë e sëmundjes, e cila ndodh kur tumori shkakton një infeksion.

4. Lodhja
“Shumë njerëz me kancer pankreatik kanë lodhje në një moment,” tha Dr Jiri.

Vetë kanceri mund të shkaktojë lodhje, megjithëse ekspertët ende nuk e kuptojnë plotësisht se si dhe pse ndodh kjo.

5. Verdhëza
“Ju mund të vini re gjithashtu zverdhje të lëkurës ose syve, e njohur gjithashtu si verdhëz , ndërsa urina më e errët ose jashtëqitjet më të zbehta mund të jenë gjithashtu një shenje”, shpjegoi ai.

Kjo ndodh sepse kanceri i pankreasit mund të bllokojë tëmthin e mëlçisë, gjë që çon në verdhëz.

“Është e rëndësishme të theksohet se shumë nga simptomat e kancerit të pankreasit mund të shkaktohen edhe nga sëmundje të tjera, më pak serioze, kështu që nëse dyshoni se diçka nuk është në rregull, duhet të shkoni menjëherë te mjeku juaj i përgjithshëm,” tha Dr Jiri.

“Të kesh këto simptoma nuk do të thotë domosdoshmërisht se ke kancer pankreatik, por sëmundja është më e trajtueshme nëse zbulohet mjaft herët, kështu që është jetike të jesh i vetëdijshëm.”

Sipas shoqatës bamirëse Pancreatic Cancer UK , sëmundja ka një shkallë të mbijetesës pesëvjeçare prej më pak se pesë për qind – ajo ka shkallën më të keqe të mbijetesës nga çdo prej 21 kancereve më të zakonshme.

I vendosur menjëherë pas stomakut, pankreasi ka madhësinë e një dore dhe krijon enzima për të zbërthyer sheqernat, yndyrat dhe niseshte gjatë procesit të tretjes.