4 simptomat e para të kancerit së zorrës së trashë

0
220

Periudhat e zgjatura dhe të pashpjegueshme të diarresë, dhimbje stomaku dhe njolla gjaku gjatë lëvizjeve të zorrëve mund të jenë shenja të kancerit kolorektal me fillim të hershëm – një sëmundje që gjendet gjithnjë e më shumë tek të rriturit mbi 55 vjec.

Hulumtimi i ri gjeti katër sinjale të dallueshme deri në dy vjet përpara një diagnoze të kancerit kolorektal:

Dhimbje barku.

Gjakderdhje rektale.

Diarre e vazhdueshme.

Anemia nga mungesa e hekurit. Anemia zakonisht gjendet në analizat vjetore të gjakut.

Pjesëmarrësit kishin të paktën një nga ato simptoma që filluan qysh dy vjet përpara se të diagnostikoheshin.

Megjithatë, kolonoskopitë rekomandohen vetëm në ose pas moshës 45 vjeç. Kjo do të thotë se njerëzit mund të kenë simptoma shumë kohë përpara se të kërkojnë kujdesin e mjekut ose të diagnostikohen ndonjëherë me kancer të zorrës së trashë – një sëmundje e trajtueshme nëse kapet herët, thonë ekspertët.

Sa me heret te kapet semundja aq me shume shtohet shanset per nje jete te gjate.