13 vjecarja diagnostikohet me kancer por terapia e re ben mrekulli per te

Një vajzë 13-vjeçare, e cila u rikthye me një lloj të caktuar të kancerit të gjakut, tani është pa leuçemi, pas përdorimit të parë në botë të asaj që shkencëtarët e kanë përshkruar si inxhinierinë më të sofistikuar të qelizave deri më sot. Alyssa, familja e së cilës nuk dëshironte të jepte mbiemrin e saj, tha se mendonte se marrja e trajtimit të ri eksperimental për sëmundjen do të ndihmonte të tjerët, duke shtuar “sigurisht që do ta bëj”.

Ky eshte nje lajmi mire dhe pritet qe viti 2023 do te sjell revolucion te madh kunder sumendjes se kancerit.

Adoleshentja, nga Leicester, mori qeliza T të modifikuara me bazë në përdorimin e parë ndonjëherë të një terapie qelizore të redaktuar me bazë në Spitalin Great Ormond Street për Fëmijë (GOSH). Këto qeliza të para-prodhuara, nga një dhurues vullnetar i shëndetshëm, u redaktuan duke përdorur teknologji të re për t’i lejuar ata të gjuajnë dhe vrasin qelizat T kanceroze pa sulmuar njëra-tjetrën.

Më pas, ajo u bë pacientja e parë e regjistruar në një provë të re klinike, të financuar nga Këshilli i Kërkimeve Mjekësore, gjatë së cilës asaj iu dhanë qelizat T universale CAR (Receptori i Antigjenit Chimeric) që ishin prodhuar paraprakisht nga një dhurues vullnetar i shëndetshëm në maj të këtij viti. . Studiuesit e përshkruan redaktimin e bazës si konvertimin kimik të shkronjave të kodit të ADN-së që mbajnë udhëzime për një proteinë specifike.

13 vjecarja tashme eshte mire dhe e kaloje kete periudhe te veshtire.