Zakonet më të rrezikshme për dëmtimin e trurit që duhet të ndaloni menjëherë!

0
615

Truri është një pjesë tepër e rëndësishme e trupit, pasi është një nga më të mëdhenjtë në trup dhe përfaqëson qendrën kryesore të kontrollit. Ai ka funksione të shumta, përgjegjësi dhe detyra, si dhe shumë informacione të ruajtura.

Struktura e tij delikate mund të dëmtohet lehtë dhe kështu të shkaktojë probleme serioze të shëndetit dhe komplikime.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, këto janë zakonet kryesore të dëmtimit të trurit në ditët e sotme:

1. Nuk hani mengjes
Ne vazhdimisht dëgjojmë se mëngjesi është ushqimi më i rëndësishëm i ditës, por sigurisht që ka shumë njerëz që e shmangin atë në baza ditore, duke përfshirë ato që kanë për qëllim zvogëlimin e nivelit të sheqerit në gjak.

Megjithatë, pas natës pa ushqim, shmangia e mëngjesit do të sigurojë sasi të pamjaftueshme të ushqyesve në tru, dhe nëse përsëritet, kjo mund të çojë në degjenerimin e trurit.

2. Privimi i gjumit
Privimi i gjumit për një kohë më të gjatë përshpejton vdekjen e qelizave të trurit. Gjumi jep pushim të duhur dhe riparon trupin nga stresi gjatë ditës. Prandaj, gjumi duhet të jetë gjithmonë ndër prioritetet tuaja!

3. Konsumi i larte i sheqerit
Për fat të keq, sheqeri është i fshehur pothuajse në të gjitha ushqimet dhe pijet që konsumojmë në ditët tona. Nëse shmangni sheqerin, do të përjetoni përfitime të mëdha, pasi futja e lartë e sheqerit shkatërron aftësinë e trupit për të absorbuar lëndë ushqyese, duke çuar në kequshqyerje dhe zhvillimin e çrregullimeve të trurit.

4. Ushqimi i tepert
Con në shtim në peshë,fryrje,redukton fuqinë mendore dhe forcimin e arterieve në tru.

5. Pirja e duhanit
Kjo është një nga zakonet më të dëmshme, dhe pavarësisht nga të gjitha efektet e tjera anësore, ajo gjithashtu çon në “tkurrjen e shumëfishtë të trurit”, si dhe sëmundjet e lidhura me demencën, të tilla si sëmundja Alzheimer.

6. Mbulimi i kokes kur jeni duke fjetur
Kjo mund të tingëllojë e çuditshme, por ky zakon pakëson marrjen e oksigjenit gjatë natës.Përveç kësaj, ka një rrezik në rritje të thithjes së dioksidit të tepërt të karbonit.

7. Ndotja e ajrit
Ndërsa nuk mund të ecni me një maskë fytyre gjatë gjithë ditës, nuk mund të ndihmoni shumë me këtë çështje. Funksioni i duhur i trurit kërkon sasi jashtëzakonisht të larta të oksigjenit, kështu që inhalimi i vazhdueshëm i ajrit të ndotur zvogëlon furnizimin me oksigjen, duke ndikuar në efikasitetin e trurit.

8. Të folurit rrallë
Biseda mbështet zhvillimin dhe rritjen e trurit, kështu që bisedat intelektuale forcojnë dhe shtrijnë këtë organ dhe rrisin funksionin e tij.

9. Mungesa e nxitjes së mendimeve
Mendimi zgjeron trurin dhe mbështet funksionin e tij, kështu që ky mjet i fuqishëm përmirëson ndjeshëm trurin dhe hap rrugë të reja në mendje.

10. Vazhdimësia e punës kur je sëmurë
Të jetosh në një botë ku gjithkush ka mungesë kohe dhe ne vazhdimisht nxitojmë, njerëz të shumtë do të vazhdonin të punonin më shumë se sa të pushonin ndërsa janë të sëmurë. Megjithatë, sëmundja është shenja e trupit që na duhet të ngadalësojmë pak, dhe se truri dëshpërimisht ka nevojë për një pushim. Prandaj, shtytja përmes sëmundjes mund të zvogëlojë efikasitetin e trurit dhe të shkaktojë dëme.