Studimi i fundit.Cfarë do të ndodhi me ata që kanë kaluar Omicronin

0
152

Cfarë do të ndodhi me ata që kanë kaluar Omicron

Të mbijetuarit e valës Omicron Covid janë paralajmëruar se nuk do të jenë në gjendje të shmangin shtamet e reja Covid që qarkullojnë.

Gjetjet e hulumtimit të ri nga Imperial College London vlejnë edhe për ata që janë trefish të imunizuar, thonë shkencëtarët.

Studimi zbuloi se ata që kishin kaluar Omicron nuk ishin të imunizuar ndaj kapjes së tij përsëri, duke përfshirë versionet më të vjetra BA.1 dhe BA.2, dhe shtamet më të reja BA.4 dhe BA.5 .

Profesor Danny Altmann, nga Departamenti Imperial i Imunologjisë dhe Inflamacionit, tha: “Jo vetëm që mund të depërtojë mbi mbrojtjen e vaksinave, por duket se lë shumë pak nga shenjat dalluese sic do të prisnim në sistemin imunitar.

“Është më i fshehtë se variantet e mëparshme dhe kështu që sistemi imunitar nuk është në gjendje ta mbajë mend atë.”

Megjithatë, ai theksoi se vaksinat janë ende mbrojtëse kundër sëmundjeve të rënda dhe vdekjes.

Studiuesit thonë se çdo individ ka “mbresën e tij të imunitetit” në varësi të llojit nga i cili është infektuar dhe dozave të vaksinës.

Ata donin të kuptonin pse kaq shumë njerëz kapin Omicron për herë të dytë, edhe kur duhet të kishin mbrojtje natyrale dhe vaksine.
U analizuanostrat e gjakut nga më shumë se 700 punonjës të kujdesit shëndetësor në Mbretërinë e Bashkuar që morën tre doza të vaksinës mRNA – Pfizer dhe Moderna.

Njerëzit që i kishin shmangur Covid-it deri në valën e Omicron treguan imunitet që kalonte tek shtamet më të vjetra.
Por ata treguan një rritje të reduktuar ndaj variantit Omicron, sipas gjetjeve në revistën Science.
Punonjësit e kujdesit shëndetësor që kishin kapur Alpha treguan një përgjigje më pak të qëndrueshme të antitrupave kundër Omicron.

Dr Catherine Reynolds, nga Departamenti Imperial i Sëmundjeve Infektive, tha: “Studimi ynë tregon se historia e vaksinimit dhe infeksionit të një individi mund të ketë një ndikim të madh në përgjigjen e tyre imune ndaj varianteve, duke përfshirë Omicron.”

Studiuesit thanë se të kuptuarit e shumëllojshmërisë në “ngulitjen e imunitetit” të njerëzve do të jetë jetike për të ecur përpara ndërsa shfaqen shtame të reja Covid.
Megjithate varianti BA.2 – i cili shkaktoi një valë rekord infeksionesh në pranverë të këtij viti – mbetet lloji dominues në MB.
Por variantet më të reja BA.4 dhe BA.5 janë përhapur në nivele më të larta javët e fundit, me një rritje të infeksioneve nga BA.1 origjinale.