Simptoma e kancerit që godet natën – dhe 5 shenja të tjera që duhet të dini

0
36348

Ka disa simptoma të kancerit për të cilat të gjithë janë të vetëdijshëm.

Një ndjenjë e përgjithshme lodhjeje ose gunga të pazakonta janë shenja të dokumentuara dhe të kuptuara mirë të sëmundjes qe duhet te shkosh tek mjeku.

Por djersitja, veçanërisht gjatë natës, është një tjetër simptomë më pak e njohur për lloje specifike të kancerit , sipas ekspertëve në Healthline .

Këto kancere përfshijnë:

tumoret karcinoide

leucemia

limfoma

kanceri i kockave

kanceri i mëlçisë

mesothelioma

Djersitja është mënyra e ftohjes së trupit.

Kjo u ndodh të gjithëve gjatë ditës, por disa njerëz përjetojnë episode të djersitjes së shtuar gjatë natës.

Ekspertët ende nuk e kuptojnë plotësisht pse disa lloje kanceri shkaktojnë djersitje gjatë natës.

Por mund të jetë rezultat i përpjekjes së trupit për të luftuar kancerin.

Ose ndryshimet hormonale që ndodhin kur dikush ka sëmundjen, shpjeguan ekspertët në Healthline.

Cilat janë 12 shenjat dhe simptomat e tjera të kancerit?

1. Dhimbje e pashpjegueshme
Është normale të përjetojmë më shumë dhimbje sa më shumë të rritemi.

Megjithatë, dhimbja e pashpjegueshme mund të jetë një shenjë se diçka më serioze mund të ndodhë, sipas shoqatës bamirëse Cancer Research.

2. Humbje peshe e pashpjegueshme
Ndryshimet e vogla të peshës me kalimin e kohës janë mjaft normale, por nëse humbisni një peshë të dukshme pa u përpjekur t’ia tregoni mjekut tuaj.

Sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit, humbja e pashpjegueshme e peshës është shpesh simptoma e parë e dukshme e kancerit të ezofagut, pankreasit, stomakut dhe mushkërive.

3. Gungë ose ënjtje e pazakontë
Gungat ose ënjtjet e vazhdueshme në çdo pjesë të trupit duhet të kontrollohen gjithmonë nga një ekspert mjekësor.

Kjo përfshin çdo gungë në qafë, sqetull, stomak, ijë, gjoks, gji ose testikuj, shpjegoi hulumtimi i kancerit.

4. Lodhja
Ndjenja e lodhjes është mjaft normale dhe mund të shkaktohet nga stresi , mosngrënia e mjaftueshme ose thjesht mungesa e gjumit .

Megjithatë, nëse ndiheni të lodhur pa ndonjë arsye të qartë, mund të jetë një shenjë se diçka nuk është në rregull – flisni me mjekun tuaj.

Lodhja mund të jetë një simptomë e kancerit të gjakut, si leucemia, limfoma dhe mieloma e shumëfishtë.

Kjo është për shkak se këto kancere fillojnë në palcën e eshtrave, e cila prodhon qeliza të kuqe të gjakut që transportojnë oksigjen në të gjithë trupin.

5. Ndryshimet e lëkurës
Kur një njollë, lyth ose plagë nuk shërohet, edhe nëse është pa dhimbje, një mjek duhet ta kontrollojë atë.

Në mënyrë të ngjashme, duhet të jeni gjithashtu të vetëdijshëm për çdo nishan të ri ose nishan ekzistues që ndryshon në madhësi, formë ose ngjyrë, bëhet kore, kruhet, lëndohet, rrjedh gjak ose rrjedh, shpjegoi bamirësia.

Çdo ndryshim i pazakontë në një pjesë të lëkurës ose një gozhdë, nëse është një ndryshim i ri ose ka qenë atje për një kohë, duhet të kontrollohet nga mjeku juaj.

6. Vështirësi në gëlltitje
Ia vlen të konsultoheni me mjekun tuaj nëse keni vështirësi në gëlltitje dhe kjo nuk lidhet me një sëmundje tjetër që keni tashmë.

Vështirësia në gëlltitje mund të jetë një simptomë e kancerit të ezofagut, thotë hulumtimi i Kancerit.

7. Çështjet e tretjes
Këto përfshijnë urth të dhimbshëm , humbje të vazhdueshme të oreksit ose fryrje (edhe nëse vjen dhe shkon, bisedoni me mjekun tuaj).

Organizata bamirëse përshkruan në faqen e saj të internetit se problemet e tretjes mund të jenë një simptomë e hershme e kancerit të stomakut.

8. Zëri kërcitës, kollë e vazhdueshme ose gulçim
Të kesh një zë kërcitës që nuk është larguar vetë duhet të kontrollohet.

Ashtu si duhet një kollë e pashpjegueshme nuk largohet brenda disa javësh.

Nuk është e pazakontë që herë pas here të ndihesh pa frymë. Por nëse vëreni se po ndiheni pa frymë më shumë se zakonisht ose për shumë kohë, tregoni mjekut tuaj.

Nëse keni një zë të ngjirur për më shumë se 3 javë, kjo mund të jetë një shenjë e kancerit të laringut, sipas faqes së internetit të NHS.

9. Ndryshimet kur shkoni ne banjo
Një ndryshim në zakonet e jashtëqitjes mund të përfshijë kapsllëk , vale më të lirshme ose derdhje më shpesh mund të jetë gjithashtu një shenjë e diçkaje më serioze.

Problemet me urinimin mund të kenë nevojë për të shkuar më shpesh ose urgjentisht, duke përjetuar dhimbje gjatë urinimit, ose duke mos qenë në gjendje të shkoni kur keni nevojë, tha organizata bamirëse për kancerin.

10. Gjakderdhje ose gjak i pashpjegueshëm
Gjakderdhja e pashpjegueshme shpesh mund të shkaktohet nga diçka shumë më pak serioze se kanceri, por gjithmonë duhet ta raportoni atë tek mjeku juaj.

Kjo përfshin gjakun në vathën tuaj ose urinimin, dhe të vjellat ose kollitjen me gjak – pa marrë parasysh sa shumë ose çfarë ngjyre (mund të jetë e kuqe, ose një ngjyrë më e errët si kafe ose e zezë).

Ai përfshin gjithashtu çdo gjakderdhje të pashpjegueshme vaginale midis periodave, pas seksit ose pas menopauzës .

11. Ulçera e gojës ose njolla që nuk shërohet
Është e zakonshme të keni ulçera (plagë të vogla) në gojë kur jeni pak të rraskapitur. Këto zakonisht përmirësohen në rreth dy javë, shtoi bamirësia.

Por një ulçerë ose njollë e kuqe ose e bardhë që nuk shërohet pas 3 javësh duhet të raportohet te mjeku ose dentisti juaj.

12. Ndryshime të pazakonta të gjoksit
Gungat, ndryshimi në madhësinë, formën ose ndjesinë e një gjiri , ose ndonjë ndryshim të lëkurës, skuqje ose dhimbje në gji, të gjitha ia vlen të kontrollohen.

Megjithate jo cdo dhimbje ka lidhje me kete semundje ndaj eshte e mira te vizitoni mjekun apo te beni analiza.

Home