Si të kurseni ujin në shtëpi: 9 këshilla që duhet të dini patjeter

0
126

1. Mbyllni rubinetin

Veprimet në dukje të thjeshta si lënia e rubinetit të ndezur gjatë larjes së dhëmbëve mund të shpenzojnë deri në 24 litra ujë në ditë . Pra, mos e bëni atë. Dhe kjo vlen edhe për larjen e duarve, larjen e fytyrës, rruajtjen – e kuptoni idenë. Kur nuk keni nevojë për ujë, rubineti duhet të jetë i mbyllur.

2. Kontrolloni për rrjedhje dhe pikime
Një rubinet që pikon mund të harxhojë më shumë se 5300 litra ujë në vit . Kështu që sigurohuni që rubinetat tuaja të jenë fikur siç duhet dhe ndërroni rondele menjëherë kur çezmat fillojnë të pikojnë.

Zbrazjet që rrjedhin janë një tjetër shkak i zakonshëm i humbjes së ujit. Kur një tualet rrjedh, uji rrjedh në pjesën e pasme të tiganit, që do të thotë se një tualet që rrjedh shpesh kalon pa u vënë re. Për të zbuluar një rrjedhje të ngadaltë ndiqni këto hapa:

Shtoni disa pika ngjyrosje ushqimore në sternën tuaj të tualetit

Mos e shpëlani për rreth një orë

Nëse ngjyra e ushqimit rrjedh në tasin e tualetit, ju keni një problem

Nëse vëreni një rrjedhje, ia vlen të kontaktoni kompaninë tuaj të ujit, pasi mund ta rregullojnë atë falas. Përndryshe, është koha të telefononi hidraulikun – ose nëse ndiheni të sigurt, bëni një udhëtim në dyqanin DIY. Vetëm mos harroni të kontrolloni përsëri për rrjedhje sapo të mendoni se është rregulluar.

3. Mendoni për shpëlarjen
Shpëlarja e tualetit mund të përbëjë rreth një të tretën e përdorimit të ujit të një familjeje, me sistemet e shpëlarjes së stilit të vjetër që përdorin 13 litra masive për shpëlarje .

Hyni në tualetin me flush të dyfishtë, i cili është projektuar për të përdorur në përgjithësi shumë më pak ujë, si dhe për të ofruar dy mundësi shkarkimi. Tualetet e dyfishta zakonisht përdorin 4-6 litra ujë – kështu që është një kursim i konsiderueshëm.

Nëse nuk mund të investoni në një tualet të ri, mund të blini gjithashtu një sërë pajisjesh që kursejnë ujin që thjesht i futni në sternën tuaj aktuale. Ose mund ta bëni vetë duke përdorur një shishe plastike – thjesht vendosni një ose dy centimetër rërë ose guralecë në fund të një shishe prej një litri, mbushni pjesën tjetër të shishes me ujë dhe vendoseni në sternë (në mënyrë të sigurtë larg mekanizmi i shpëlarjes).

4. Përdorni një makinë larëse enësh – mënyra e duhur

Një makinë larëse enësh standarde përdor rreth 9,5 litra ujë për larje, ndërsa larja me dorë zakonisht përdor deri në 60 litra. Pra, përdorimi i një lavastovilje duhet t’ju kursejë shumë ujë.

Por është vërtet e rëndësishme ta përdorni atë në mënyrën e duhur. Për shembull, mos i lani kurrë enët paraprakisht. Thjesht nuk është e nevojshme këto ditë. Dhe gjithmonë prisni derisa lavastovilja juaj të mbushet. Këtu kemi shumë këshilla për përdorimin e eko-pjatalarëses .

5. Furçoni teknikën tuaj të larjes
Dhe në temën e larjes, mund të keni një metodë të preferuar të larjes me dorë, por kemi frikë të themi se mund të jetë koha për një rimendim.

Mënyra se si laheni me dorë mund të ndryshojë në mënyrë drastike sasinë e ujit që përdorni. Për fillim, përdorni një tas. Dhe mos e shpëlani nën një rubinet të rrjedhshëm. Për uljen e plotë të larjes që kursen ujë, hidhini një sy këshillave këtu .

6. Lërini rrobat (derisa të jetë vërtet e nevojshme)

Në ditët e sotme, cikli mesatar i lavatriçes përdor rreth 50 litra ujë për larje . Kjo do të thotë se nëse mund të zvogëloni ose konsolidoni numrin e larjeve që bëni në javë, mund të kurseni 50 litra ujë për çdo larje që prisni.

Makinat larëse ofrojnë gjithashtu opsione të ciklit ekonomik – të tilla si “larje të shpejta” – të cilat mund të reduktojnë edhe më shumë përdorimin e ujit. Çdo detergjent që funksionon mirë në temperatura të ulëta (30ºC) do t’ju ndihmojë të merrni larje të shkëlqyera me cilësimet eko dhe të shpejta të larjes

7. Zieni vetëm ujin që ju nevojitet
Ju mund të kurseni ujë dhe energji vetëm duke e mbushur kazanin me aq ujë sa ju nevojitet. E thjeshtë, por ia vlen.

8. Mendoni me kujdes për ushqimin
Bujqësia – si e kafshëve ashtu edhe e të korrave – në një shkallë të madhe është jashtëzakonisht intensive për ujë. Duke reduktuar konsumin e mishit dhe të qumështit dhe duke ngrënë perime të stinës, do të ndihmoni në kursimin e ujit. Hidhini një sy këshillave tona për të ngrënë në mënyrë të qëndrueshme .

9. Përdorni një avullore për perimet tuaja
Përdorimi i një avulli perimesh në vend të tiganëve të shumtë është një tjetër mundësi e shkëlqyer për të kursyer ujin. Plus, perimet tuaja do të ruajnë më shumë mirësi natyrore – fitues.