Shtohen rastet e reja me kovid perseri. Del vaianti i ri por ka nje te mire

0
270

Varianti i Covid Omicron, eshte duke u perhap me hapa te shpejt ne te gjithe boten por lajmi i mire eshte se eshte kthyer ne nje virus te lehte dhe pa probleme krahasuar me ate te meparshmin.

Studimi mori me shqyrtim 56,003 te rritur qe rezultuan pozitive midis 20 dhjetorit te vitit te kaluar dhe 9 marsit te ketij viti, kur Omicron ishte varianti dominues i Covid.

Keto raste u krahasuan me 41,361 raste te testuara per here te pare pozitive midis 1 qershorit dhe 27 nentorit te vitit te kaluar, kur Delta ishte varianti dominues.

Nga ky studim rezultoi se 4.4% e rasteve te Omicron ishin prekur nga Covid per nje kohe te gjate, krahasuar me 10.8% te rasteve te Delta.

Studimi zbuloi se shanset per te perjetuar gjate Covid ishin midis 20% dhe 50% me te uleta gjate periudhes Omicron kundrejt periudhes Delta, ne varesi te moshes dhe kohes se nje personi qe nga vaksinimi.

Varianti i koronavirusit Omicron ka me pak gjasa te shkaktoje infektim me Covid per nje kohe te gjate, ne krahasim me variantin Delta.

Nje nder studiuesit pohon se pavaresisht se varianti Omicron ka kohezgjatje infektimi me te shkurter, nje ne 23 njerez qe kapin Covid-19 vazhdojne te kene simptoma per me shume se kater jave.

Varianti me i fundit i Covid-i ka simptoma te reja ose te vazhdueshme kater jave ose me shume qe nga fillimi i semundjes.

Simptomat mund te perfshijne lodhje, gulçim, humbje te perqendrimit dhe dhimbje kyçesh. Per disa njerez gjendja mund te jete shume kufizuese, duke ndikuar ne aftesine e tyre per te kryer aktivitete te perditshme.