Shtepia ishte me lageshtir dhe myk. Shikoni se cfare semundjesh i shkaktoi myku ne shtepi 37 vjecares

0
338

Nga lageshtia e madhe qe kishte shtepia Amie Skilton u semur nga semundja e demencies ajo madje harroi emrin e saj në një përvojë të tmerrshme pasi pati një reagim ekstrem ndaj lagështirës gjatë gjashtë viteve të fundit.

Amie u transferua në një apartament të ri me bashkëshortin e saj tani në 2016.

Në punën e saj si nutricioniste dhe ishte shume mire me shendet dhe vraponte cdo dite.

Megjithatë, rreth dy muaj pas qiramarrjes së re ajo filloi “të sëmurej, dukshëm”.

Çifti nuk e dinte se hidroizolimi i gabuar në dushin e tyre nënkuptonte që uji po rridhte në të gjithë apartamentin, duke shkaktuar lagështi të madhe.

Ata as nuk e dinin se zonja Skilton është një nga 25 për qind e njerëzve që janë gjenetikisht më të prekshëm ndaj mykut, duke çuar në reaksione të rënda alergjike.

Ajo me pas u përfshi ne zhvillimin e simptomave të tmerrshme të demencës.

“Simptoma e parë që vura re ishin alergjitë, alergjitë kronike dhe shtova 10 kilogramë nga hiçi,” tha Amie

Gjatë muajve të ardhshëm, funksionet e saj të trurit filluan të preken dhe ajo u diagnostikua përfundimisht me Alzheimer inhalator .

Ajo tha: “Disa ditë nuk arrija të kuptoja se si të vishesha. Shikoja rrobat dhe thjesht isha shumë e hutuar se si t’i vishja.”

Përvoja më e tmerrshme erdhi kur Amie nuk ishte në gjendje të mbante mend as emrin e saj.

Ajo shtoi: “Unë shkova të plotësoja një formular një ditë dhe po shikoja kutinë që thoshte emrin tim dhe isha si është përsëri? Po e shikoja, duke e kërkuar”.

Mjekët nuk kishin përgjigje se pse ajo kishte zhvilluar sëmundjen e tmerrshme pasi analizat e gjakut u kthyen normale.

Për fat të mirë, ajo u informua për idenë e sëmundjes së lidhur me mykun në një forum në internet dhe kujtoi se kur ajo ishte zhvendosur për herë të parë, kishte pasur një problem me një rrjedhje në garazhin poshtë banesës së saj.

Amie thirri një specialist i cili hartoi rrjedhjen dhe zbuloi se ajo kishte kaluar në të gjithë pronën nën qilim.

Ajo tha: “Qilimi dukej krejtësisht i mirë sipër, por kur ajo e ngriti kishte gjithë këtë myk të zi. Kur më në fund hoqëm mbulesën e dyshekut, dysheku ishte jeshil.”

Ajo shton se është e zemëruar pasi agjenti i pasurive të paluajtshme që u kishte marrë me qira banesën e dinte për rrjedhjen prej pesë muajsh dhe ishte mbyllur në një debat me pronarin se kush duhet të paguante për ta rregulluar atë.

Pesë vjet më vonë ajo nuk po përjeton më asnjë simptomë dhe funksioni i saj i trurit është kthyer në normalitet.

Amie i inkurajoi njerëzit që të mbanin parasysh sëmundjet e lidhura me mykun dhe të kontaktojnë një biolog ndërtimi nëse dyshojnë se vuajnë nga ajo.

Historia e Amie është një problem veçanërisht i rëndë i shkaktuar nga myku, por familje të tjera janë detyruar të ndryshojnë mënyrën e jetesës për shkak të përhapjes së lagështirës.