Për herë të parë në histori, diçka e habitshme po ndodh në nivel atmosferik në Evropë, me pasoja të rënda.

0
48

Siç ndodh shpesh në javët e tranzicionit mes një sezoni në tjetrin, Italia është në fakt mes një shkëmbi dhe një vendi të vështirë: janë dy figura të mëdha meteorologjike që kanë filluar të sfidojnë njëri-tjetrin në një luftë mizore, në një mundje krahu që për momenti nuk ka fitues apo humbës; Nga njëra anë kemi rrymat e freskëta dhe të paqëndrueshme nga Evropa Veriore, ku Vjeshta tashmë ka filluar të galopojë; nga ana tjetër, ka flakët përvëluese afrikane që ende përpiqen të ngjiten në veri, duke kaluar Mesdheun dhe duke u nisur drejt e drejt çizmes sonë.

Megjithatë, këtë vit, një konfigurim i paparë më parë (të paktën pasi ka të dhëna) është shfaqur në mes të Oqeanit Atlantik me formimin e një uragani. E veçanta e kësaj ngjarje qëndron në zonën ku ka “lindur” cikloni, domethënë gjerësia gjeografike 38° në veri, që është më veriore se zakonisht (gjerësi gjeografike tropikale) në një zonë ku ujërat sipërfaqësore të oqeanit janë veçanërisht të ngrohta, deri në + 5º C mbi vlerat normale, një pasojë vërtet anormale e muajve të fundit.

Kjo makineri e pamasë atmosferike, e quajtur Uragani Danielle, në qendër të së cilës presioni ra në 975 hPa, është në gjendje të lëshojë erëra shumë të forta me shpejtësi mbi 140/150 km / orë. Megjithëse e reduktuar në një stuhi tropikale ekstra-tropikale, Danielle shkaktoi një valë intensive të motit të keq për shkak të lëvizjeve të turbullta që vazhdojnë ende në zemër të depresionit.
Deri të shtunën e datës 17 në Kontinentin e Vjetër do të ketë reshje të bollshme shiu, por është edhe era ajo që bën zërin e lartë, me rrebesh deri në 120 km/orë. Përgjatë brigjeve të Atlantikut dallgët arrijnë edhe një lartësi prej 8 metrash, praktikisht si një ndërtesë 2-katëshe.

Edhe në Itali po vuajmë efektet e këtij depresioni të thellë: vetëm mendoni për përmbytjen e tmerrshme që ndodhi të enjten më 15 në Marche: dhe nuk ka mbaruar, moti i keq do të vazhdojë të paktën për të gjithë pjesën e parë të fundjavës./meteo.it/