Orari kur shkoni në shtrat mund të ‘parashikojë rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës’

0
316

Orari kur shkoni në shtrat mund të ‘parashikojë rrezikun e diabetit dhe sëmundjeve të zemrës’

“Zogjtë e natës” kanë më shumë gjasa të zhvillojnë diabet të tipit 2 sesa ata që flejnë herët – është zbuluar nga një studim i ri.

Zgjimi herët mund të ndihmojë gjithashtu në parandalimin e sëmundjeve të zemrës, zbuluan shkencëtarët në SHBA.

Ekipi në Universitetin Rutgers në New Jersey zbuloi se koha kur ju vendosni alarmin tuaj cdo ditë mund të ndikojë në metabolizmin tuaj.

U zbulua se njerëzit që flenë vonë , “Zogjtë e natës”, ishin më pak aktivë gjatë ditës dhe kështu përdornin më pak yndyrna që kthehen në energji, duke çuar në këtë mënyrë në jë grumbullim të keq të yndyrave që mund të çojnë në diabet të tipit 2 dhe sëmundje kardiovaskulare.

Ndërkohë, u zbulua se të ashtuquajturit “zogjtë e mëngjesit” djegin yndyrë për energji në vend të karbohidrateve – duke ulur kështu rrezikun – të jenë më aktivë gjatë ditës dhe të jenë më të aftë për aerobi.

Autori i vjetër i studimit, Profesor Steven Malin, tha: “Dallimet në metabolizmin e yndyrës midis ‘zogjve të mëngjesit’ dhe ‘bufave të natës’ tregojnë se ritmi cirkadian i trupit tonë (ora e trupit) mund të ndikojë në mënyrën se si trupat tanë përdorin insulinën.
“Zogjtë e mëngjesit”janë më aktivë fizikisht dhe kanë nivele më të larta fitnesi sesa bufat e natës që janë të ulur gjatë gjithë ditës.”