Nese keni çarçafë të kuq ose të zinj në shtratin tuaj, do t`i hiqni ato menjëherë sapo të lexoni këtë

0
3188

Sipas një studimi të botuar të hënën në Journal of Medical Entomology , insektet mund të preferojnë të kuqen dhe të zezën në vend të ngjyrave të tjera. Megjithatë, mos e shtroni ende shtratin tuaj me carcaf te zi – studiuesit nuk janë gati të pohojnë se një grup çarçafësh ka më shumë gjasa të tërheqë çimkat apo insketet sesa ngjurat e tjera.

Insektet e shtratit ( Cimex lectularius ) pëlqejnë të fshihen në të çara dhe të çara (të njohura si “streha” e tyre) dhe ata e kalojnë pjesën më të madhe të kohës të përqafuar në qoshet më të mira që mund të gjejnë. Ndërsa çimkat bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj insekticideve, shkencëtarët janë gjithnjë e më të interesuar të kuptojnë se çfarë e bën një strehë të mirë – dhe se si njerëzit mund t’i shkatërrojnë ato.

Kohët e fundit, një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Floridës vendosi të bënte një eksperiment mbi ngjyrat e preferuara te insekteve dhe sipas tyre ato preferonin carcafet me ngjyre te kuqe, pasi kjo ngjyre i ngjan skeletit te tyre.

Megjithatë, pas kryerjes së studimit, arsyeja kryesore për të cilën ne mendojmë se ngjyrat e kuqe të preferuara është për shkak se çimkat e krevatit vetë duket e kuqe, kështu që ata shkojnë në këto ambjente ku rrinë edhe lloje te tilla, pasi ata janë të njohur të ekzistojnë në grumbullimet.

Tani që e dini këtë fakt, tregohuni të mençur dhe ndryshoni çarçafët tuaj të kuqe ose të zinj dhe mbrohuni nga efektet e dëmshme të insekteve apo çimkave të krevatit.
/©gatuajshendetshem/përktheu j.memeli

Burimi