Këto gjethe luftojnë në mënyrë të shkëlqyer Alzheimerin dhe aneminë!

0
620

Kjo perime i takon familjes Chenopodioideae, e cila përfshin edhe perime të tjera si spinaq, quinoa etj. Për shkak të rezistencës ndaj temperaturave të ulëta, është një nga perimet e preferuara të kultivuesve në rajonin verior të planetit.

E keni fjalën për gjethet e panxharit. Nëse jeni një nga ata njerëzit që zakonisht i hidhni gjethet e panxharit, pas leximit të artikullit do të mendoheni dy herë.

Gjethet e panxharit dhe përfitimet e saj

Gjethet e panxharit kanë një numër të madh të proteinave, dhe mineraleve të tilla si fosfor, zink, kalium, bakër, mangan, kalcium, hekur dhe magnez. Ato janë gjithashtu të larta në vitaminë B6, vitaminë A, vitaminë K dhe vitamina C. Dhe nëqoftëse nuk janë të mjaftueshme, ato janë të larta në fibra.

Përmbajtja e lartë në vitamina K ndihmon në favorizimin e koagulimit të gjakut. Nga ana tjetër, kalciumi që ato përmbajnë ndihmon në forcimin e strukturës së eshtrave dhe parandalimin e osteoporozës. Përveç kësaj, vitamina A forcon sistemin imunitar dhe nxit prodhimin e qelizave të bardha të gjakut.

Studimet e fundit pohojnë se gjethet e panxharit mund të luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e sëmundjes së Alzheimerit. Në të njëjtën mënyrë, ky ushqim përmban antioksidantë të fuqishëm që parandalojnë formimin e radikalëve të lirë.

Kuriozitet rreth gjetheve të panxharit

Panxhari është kultivuar që nga kohërat e lashta. Megjithatë, qytetërimi romak konsumonte vetëm gjethet, ndërsa rrënja u përdor vetëm për qëllime mjekësore.