GRATË nën 40 vjeç po vdesin gjithnjë e më shumë nga një sëmundje vrasëse e papritur.

0
669

GRATË nën 40 vjeç po vdesin gjithnjë e më shumë nga një sëmundje vrasëse e papritur, ka paralajmëruar një aktiviste.

Mpiksja e gjakut mund të ndodhë te njerëzit e çdo moshe dhe të godasë ata që në dukje janë në formë dhe të shëndetshëm.

Mpiksjet e gjakut, duke përfshirë DVT-të, janë rritur te gratë nën 40 vjeç tregojnë statistikat.

Të dhënat tregojnë një rritje të pazakontë të shkallës së vdekjeve të shkaktuara nga mpiksja e gjakut në pesë vitet e fundit.

73 vdekje në gratë nën 40 vjeç midis 2002 dhe 2006 ku një mpiksje gjaku ishte shkaku themelor i vdekjes.

Kjo u rrit në 81 raste në pesë vitet që çuan në pandeminë Covid, raportoi The Herald .

“Njerëzit duhet të ndërgjegjësohen se çfarë duhet të kenë kujdes dhe si të reduktojnë rreziqet e tyre.”

Mpiksjet e gjakut kanë dhjetëra shkaqe, që nga goditja në tru, sulmi në zemër dhe qëndrimi në spital.

Shtatzënia, disa kontraceptivë , pirja e duhanit, mbipesha dhe historia familjare nënkuptojnë se mpiksja e gjakut mund të prekë të rinjtë, si dhe të moshuarit.

Qëndrimin ulur duke parë TV gjatë gjithë ditës – gjithashtu rrisin rreziqet ose puna online qe rri gjithe diten ulur.

Simptomat e një mpiksje gjaku mund të përfshijnë pulsim, skuqje ose ënjtje në këmbë ose krah, ose gulçim të papritur ose dhimbje gjoksi.

Ndaj duhet te jemi me aktiv dhete merremi me aktivite fizik.