9 mënyra për të rritur një fëmijë inteligjent dhe te zgjuar

0
134

Jini koherentë me atë që thoni
Gjithmonë jepni një shembull të mirë. Nuk është ajo që ju thoni, është se si jetoni jetën tuaj çdo ditë. Praktikoni atë që predikoni. Fëmijët tuaj tju shikojnë dhe ata do të imitojnë veprimet tuaja dhe do të përpiqen të bëhen si ju. Pra, jini personi që doni të jenë. Me fjalë të tjera, bëhuni ndryshimi që dëshironi të shihni në fëmijën tuaj. Jepni atë që prisni, bëhuni ajo që respektoni dhe pasqyroni atë që admironi.

Ulni nivelin e stresit në shtëpi
Nuk është e lehtë, e di, por e besoni apo jo, ajo që fëmijët duan nga prindërit e tyre, më shumë se çdo gjë tjetër, është që ata të jenë më të lumtur dhe më pak të stresuar.

Kini besim tek fëmijët tuaj
Komplimenti më i madh që ju mund t’i jepni një fëmije është të besoni dhe ta bëni të kuptojë se është i rëndësishëm. Kur shihni diçka të vërtetë, të bukur dhe të mirë tek ta, mos hezitoni të shprehni admirimin tuaj. Kur shihni diçka që nuk është e vërtetë, e bukur dhe e mirë, mos e lini pas dore, por jepini të gjithë ndihmën dhe udhëzimet e mundshme.

Lavderojini fëmijët tuaj për përpjekjet e tyre, jo për inteligjencën e tyre
Bazuar në pikën e mëparshme, kjo mund të duket pak kontradiktore, por kur ju lavdëroni përpjekjet e një fëmije, ju jeni duke tërhequr vëmendjen te diçka që ata mund të kontrollojnë me lehtësi, sasia e përpjekjeve që ata vënë në të. Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme pasi u mëson atyre të vazhdojnë dhe se rritja personale përmes punës së madhe është e mundur. Ata përfundojnë duke parë veten, sikur të ishin “në kontroll” të suksesit të tyre në jetë.

Mos lexoni për fëmijët tuaj por lexoni me ta
Keni një fëmijë që po mëson të lexojë? Mos lejoni që ata t’i shikojnë figurat në një libër, ndërsa bëni ju gjithë punën duke lexuar çdo fjalë për ta. Në vend të kësaj, tërhiqni vëmendjen ndaj fjalëve. Hulumtimet tregojnë se kjo taktikë ndihmon në ndërtimin e kuptimit të leximit të një fëmije.

Hani darkë te gjithë së bashku si një familje e bashkuar
Ngrënia së bashku bën dallimin. Sipas “Sekretet e familjeve të lumtura”, fëmijët që ushqehen me familjet e tyre bëjnë më mirë në praktikisht çdo gjë të imagjinueshme. Studime të mëtejshme sugjerojnë gjithashtu se fëmijët që gëzojnë ushqim familjar kanë më shumë fjalor, metoda më të mira, dieta më të shëndetshme dhe më shumë vetëbesim në terma afatgjatë.

Krijoni rregullat dhe limite logjike dhe të arsyeshme për fëmijët tuaj
Fëmijët nuk rriten mirë në një mjedis të lirë për të gjithë. Është një mit që duke qenë shumë rreptë garantoni rebelimin dhe të qenit shumë tolerantë çon në një sjellje më të mirë.

Jepuni fëmijëve tuaj mundësinë për të krijuar marrëdhënie të shëndetshme me moshatarët e tyre
Grupet e moshatarëve që shoqërojnë fëmijët tuaj kanë një efekt të madh në lumturinë afatgjatë dhe aspiratat edukative. Si prindër, nganjëherë flasim me fëmijët tanë për presionin e bashkëmoshatarëve kur është negativ, por shumicën e kohës është pozitiv. Të jetosh në një lagje miqësore për fëmijët, të ndjekësh shkolla të nivelit të lartë dhe të sigurosh që fëmijët e tu janë të lidhur me shokët e duhur të klasës mund të bëjnë një ndryshim të madh.

Sigurohuni që fëmijët tuaj të flejnë mjaftueshëm çdo natë
Një mendje e lodhur rrallë është konstruktive ose e kënaqur. Dhe është edhe më keq për fëmijët sesa për të rriturit. Edhe një humbje e gjumit një orë është e barazvlefshme me humbjen e dy viteve të zhvillimit kognitiv për fëmijën tipik. Ekziston gjithashtu një korrelacion i drejtpërdrejtë midis notave të mira dhe sasisë mesatare të gjumit që një fëmijë fle.