7 shenjat e fshehura që tregojnë se jeni ne depresion

0
459

Kur nuk kurohet, depresioni mund të shkaktojë dëm serioz për shëndetin tuaj, jetën shoqërore dhe jetën profesionale. Në disa raste, madje mund të çojë në vdekje. Kini kujdes këto shtatë:

1. Mërzitje e thellë
Ne të gjithë ndihemi herë pas here të trishtuar dhe të dekurajuar, nuk duam të dalim nga shtrati për në punë. Rastet e trishtimit janë normale por periudha të gjata trishtimi nënvlerësojnë depresionin. Por nëse ndjenjat tuaja të trishtimit dhe të vetmisë janë të forta dhe të shpeshta që ndikojnë në jetën tuaj të përditshme duke qarë, duke u izoluar dhe ndjeheni pa shpresë, flisni me mjekun tuaj.

2. Probleme me gjumin
Shpesh depresioni shkakton probleme me gjumin – webMD raporton se 15 % flenë shumë, por 80% e atyre me depresion kanë vështirësi të bien (ose të qëndrojnë) në gjumë. Hulumtimet e reja madje tregojnë se problemet me gjumin mund të jenë një paralajmërim i hershëm i depresionit në disa njerëz.

3. Mendime negative
Të gjithë këto frazat: “Të gjithë më urrejnë,” “Unë nuk mund të bëj asgjë të mirë,” “Unë jam një dështim” dhe “Unë jam i shëmtuar / i mërzitshëm” nuk duhet t’ia thoni vetes, por ata me depression vuajnë nga këto mendime të përhapura negative.

4. Indiferencë dhe plogështi
Njerëzit me depresion humbin interesin për njerëzit, punën, për tu argëtuar dhe për jetën në përgjithësi. Nëse ndjenjat tuaja të trishtimit dhe vetmisë ju pengojnë të jetoni një jetë normale dhe të shëndetshme, kjo është një shenjë paralajmëruese e depresionit.

5. Vetëbesim I ulët
Vetëbesimi i ulët gjeneron ankth, frikë dhe depresion. Një person me vetëbesim të tronditur ndihet inferior dhe i padenjë për ata që janë përreth tyre – fizikisht dhe intelektualisht. Këto ndjenja mund të çojnë në më shumë ndjenja izolimi dhe një ndjenjë thellësie të vetmisë.

6. Humb interesin për pamjen e jashtme
Një person me depresion humb dëshirën për t’u veshur, për të bërë dush, për t’u përgatitur për ditën e re, nuk ka dëshirë për të dalë nga shtrati dhe të përballet me botën. Ata me depresion shpesh humbasin vullnetin për të bërë çfarëdolloj përpjekje.

7. Dhimbje fizike

Depresioni shfaqet fizikisht përmes llojeve të ndryshme të dhimbjes si:

• Dhimbje kronike e përkeqësuar

• Dhimbje koke

• Dhimbje mesi

• Dhimbje të muskujve dhe të nyjeve

•Dhimbje gjoksi

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga këto shtatë simptoma, ju lutemi kërkoni një takim më mjekun tuaj. Depresioni nuk është diçka që thjesht “largohet”. Terapeutë, psikologë dhe psikiatër janë të lumtur t’ju ndihmojnë dhe të vendosni në rrugën tuaj drejt lumturisë. Depresioni është një sëmundje serioze, por shpesh e heshtur.
Mos bini viktimë e një vuajtje të tillë të heshtur – ju e meritoni të gjithë lumturinë në botë.Buriimi:family share
©www.gatuajshendetshem.com//a.c