7 gjërat që kurrë nuk mund ti blini me para

0
410

“Paraja nuk e ka bërë kurrë njeriun të lumtur dhe as nuk do ta bëjë atë; nuk ka asgjë në natyrën e saj që të prodhojë lumturi. Sa më shumë të ketë njeriu aq më shumë dëshiron.” – Benjamin Franklin

Këtu janë 7 gjëra që nuk mund të blihen me para:

1. Dashuria
Paraja mund të blejë epshin, tërheqjen dhe fuqinë, por nuk mund të blejë dashurinë . Kjo sepse dashuria është diçka intime; diçka e përzemërt; diçka misterioze. Paratë nuk janë asnjë nga këto gjëra. Paraja është thjesht një metodë shkëmbimi – as më shumë e as më pak.

2. E vërteta
Paratë mund të jenë në gjendje të blejnë ndikimin, por të vërtetat janë më me ndikim nga të gjitha. Shpesh paratë shpenzohen për të nxitur besimet dhe madje mund të shpenzohen për të krijuar kërkime të njëanshme për të forcuar një opinion. Dhe shpesh, janë paratë ato që fitojnë… por në afat të shkurtër. Pasi në fund të fundit, sado para të shpenzohen për të mbytur apo shtrembëruar të vërtetën, ajo gjithmonë do të zbulohet në fund.

3. Koha
Çdo minutë që kalon është kohë që nuk do ta kthesh më; dhe ju jeni një minutë më afër vdekjes. Jeta jonë fillon të zbehet që në momentin që lindim. Pavarësisht nga të gjitha përparimet shkencore dhe mjekësore, nuk ekziston asnjë mënyrë praktike për të zgjatur ndjeshëm jetën. Të pasurit kanë shpenzuar shuma të panumërta parash në përpjekjet e kota për të zgjatur jetën e tyre vetëm për të zbuluar se ata vdesin në të njëjtën moshë si gjithë të tjerët.

4. Talenti
Dhuratat dhe aftësitë që zotëroni në mendjen dhe trupin tuaj janë të paçmueshme. Ndërsa paratë mund të ndihmojnë në zhvillimin e një talenti, ajo kurrë nuk do të jetë në gjendje të blejë një talent ose aftësi. Proceset mendore dhe shkathtësia e mendjes dhe trupit nuk do të mund të blihen kurrë… ato janë të paçmueshme.

5. Shëndeti
Ndonëse është sigurisht e vërtetë që paratë mund të blejnë kujdes shëndetësor dhe ilaçe, ato nuk mund të zëvendësojnë shëndetin natyror pasi të jetë zhdukur. Nga ana tjetër, procedurat kirurgjikale që implantojnë plastikë dhe substanca të tjera mjekësore në trup? Kjo nuk është aspak e natyrshme pasi plakja është bukuri natyrore; rrudhosja është bukuri natyrore; flokët gri janë bukuri natyrore.

6. Mirësjellja
Njerëzit e vrazhdë ekzistojnë në të gjithë spektrin e të ardhurave. Të trajtosh dikë në mënyrë të respektueshme, padyshim që nuk vjen nga paratë. Me siguri, ka më shumë snob të pasur dhe me të drejta se sa ata me mjete modeste.
Paratë mund t’ju vendosin vërtet në një “klasë më të lartë”, por sigurisht që nuk ju bëjnë njerë me klas.

7. Mencuria
Informacioni që grumbulloni, elementet e intelektit tuaj dhe mënyrat se si tregoni mençuri nuk mund të blihen kurrë. A keni menduar ndonjëherë pse disa nga njerëzit më të pasur duket se sillen në mënyrë më të çuditshme? Disa njerëz të pasur kanë deklaruar se si paratë i bëjnë ata të ndihen ‘të pamposhtur’, dhe si rezultat, kanë marrë disa vendime vërtet të këqija. Pra, nuk është vetëm përvetësimi i kësaj njohurie që e bën atë të paçmuar, por është zbatimi praktik i kësaj njohurie…asnjëra prej të cilave nuk mund të blihet me para.