6 shenjat dhe simptomat e anemisë

0
908

Anemia ndodh kur gjaku juaj ka një numër të reduktuar të qelizave të kuqe të gjakut, duke e bërë të vështirë transportimin e oksigjenit nga mushkëritë tuaja në pjesën tjetër të trupit tuaj.

Ekzistojnë disa lloje të anemisë bazuar në shkakun e gjendjes, por shumë nga simptomat mbeten të njëjta. Simptomat e zakonshme të anemisë përfshijnë dhimbje koke, lodhje ose gulçim.

Simptomat që përjetoni mund të variojnë nga të lehta në të rënda në varësi të asaj se sa serioze është anemia juaj dhe sa shpejt zhvillohet. Në fazat e hershme të anemisë, mund të mos keni fare simptoma. Ndërsa anemia juaj përparon, simptomat tuaja mund të përkeqësohen nëse nuk trajtohen.

Lodhje dhe lodhje ekstreme
Ndjenja e lodhjes ose e lodhjes është simptoma më e zakonshme e anemisë me mungesë hekuri. Simptoma shoqërohet gjithashtu me anemi aplastike dhe anemi hemolitike.

Lëkurë të zbehtë
Të kesh lëkurë të zbehtë është e zakonshme në të gjitha llojet e anemisë. Zbehja lidhet me qarkullimin e gjakut. Kur keni një numër të zvogëluar të qelizave të kuqe të gjakut, më pak nga ai gjak i kuq do të rrjedhë në sipërfaqe, duke bërë që lëkura juaj të humbasë njëfarë ngjyre.

Lëkura e zbehtë është një nga gjërat e para që një ofrues i kujdesit shëndetësor do të kërkojë kur diagnostikon aneminë.

Dhimbje koke
Dhimbje koke, dhe ndonjëherëmigrena, janë të zakonshme me shumë lloje të anemisë, por arsyeja për këtë është ende e paqartë. Ka disa dëshmi se mungesa e hekurit, shkaku më i zakonshëm i anemisë, mund të jetë shkaku kryesor i dhimbjeve të kokës. Kjo mund të jetë veçanërisht e vërtetë për gratë dhe vajzat, dhe gjatë menstruacionet.

Rrahje të parregullta të zemrës ose palpitacione
Hemoglobina ndihmon në transportin e oksigjenit nëpër trup. Kur keni anemi, nivelet e ulëta të hemoglobinës mund të bëjnë që zemra juaj të punojë më shumë për të transportuar oksigjen.

Ndryshimet e thonjve, lëkurës dhe flokëve
Anemia mund të shkaktojë një anomali të thonjve të quajtur koilonychia. E karakterizuar nga thonj të hollë, të brishtë dhe në formë luge, kjo gjendje vërehet shpesh në mungesën kronike të hekurit.

Ënjtje ose dhimbje e gjuhës
Ndonjëherë pjesa e brendshme e gojës ose e gjuhës do të shfaqë shenja dhe simptoma të anemisë. Për shembull, një studim zbuloi se 76% e njerëzve me anemi të mungesës së hekurit raportuan një ndjesi djegieje në gojë.

Në të njëjtin studim, njerëzit raportuan gjithashtu inflamacion dhe gojë të thatë, si dhe një gjuhë të lëmuar, të zbehtë dhe të fryrë. Simptoma të tjera të mundshme të lidhura me aneminë përfshijnë ulcerat e gojës dhe plasaritjet e kuqe në qoshet e gojës.

Per me shume duhet te beni nje vizite tek mjeku.